Ga naar hoofdinhoud

Bert Pilon

VLNR: Bert Pilon, Foort Verhoef, Bas van den Bighelaar

In de eerste decennia van het bestaan van Squirrels werd de informatie over traingingstijden en wedstrijden met een simpel A4-tje rondgebracht. Al snel werd dit een “professioneel” clublad. In het maandelijks blad werden allerlei tekeningen toegevoegd door Bert Pilon. Via haar maatschappelijk stage van school sprak Bente Breuer met de tekenaar van toen.

Ik heb hier een hele oude foto. Met wie was u hier op vakantie in Engeland? Ik zie de broer van Anton van Dijk. Meneer van Dijk mijn gymleraar op Melanchton in Bergschenhoek  

Bert: Oh ja! Dat was met John van Dijk en dit is Hans Sanders en dit ben ik. En dit was Cinja, die was toen was toen met Cois. En toen waren daar Marlies Olsthoorn en Carla ook nog bij.

Superleuk, maar waarom was u daar op vakantie? 

Bert: Gewoon omdat we dat leuk vonden. We speelden niet alleen basketbal samen maar waren ook goede vrienden.

Bert tekende John van Dijk in zijn zo bekende pose

En wie was dan de broer van Anton van Dijk?

Bert: Dat is John van Dijk. Die is al weer een  tijdje geleden overleden, dat was een hele goede vriend van mij, hij was een jaar ouder. Hij heeft heel veel betekend voor de vereniging.

Wat bent u later geworden, welk beroep heeft u?

Bert: Ik ben ondernemer, zakenman. Ik zoek voor internationale bedrijven kandidaten als er een vacature is in de directie.

Wat doet u dan precies?

Bert: Nou, bij grote bedrijven gaat de directeur weg, dan moet er een nieuwe directeur gezocht worden en dan bellen ze mij, ik die dan zoeken.

Wat gaat u doen na uw pensioen?

Bert: Geen idee nog, ik wil nog zeker 5 of 6 jaar werken. Ik sport veel, ik hou van skiën, wandelen, misschien weer tekenen, dat heb ik veel gedaan. In het oude clubblad Tip In van Squirrels heb ik veel tekeningen gemaakt

Hoe oud bent u nu?

Bert: ik ben nu 63

Dus over 4 jaar zou u met pensioen kunnen gaan?

Bert: Ik zou dat wel kunnen. Maar of ik het ook doe…? Ik heb het heel druk met mijn werk, ik vind het heel erg leuk.

Ik heb gehoord dat u gaat verhuizen naar Frankrijk, klopt dat?

Bert: Ja, hoe weet je dat?

Dat heb ik van Bas van den Bighelaar gehoord

Bert: Ja dat klopt, we gaan verhuizen naar Franse Alpen.

Leuk zeg! Blijft u dan helemaal in het buitenland wonen?

Bert: Nee, ik hou ik hier nog een appartement en ik blijf ook voor een deel in Nederland wonen, voor mijn kinderen en kleinkinderen. En natuurlijk ook mijn werk.

Weet u nog welke prijs jullie vroeger hebben gewonnen met de Tip-in?

Bert: Hebben we ooit een prijs gewonnen…? Nee dat zou ik niet meer weten, misschien een troostprijs ofzo?

Bert tekende voor de Tip in een hele  cursus “assertiviteit”.

Ik heb hier een paar tekeningen die in de tip-in hebben gestaan, heeft u die zelf getekend?

Bert: Jazeker, met het oude logo, dat was een van de eerste tekeningen die ik voor de Squirrels maakte en die andere tekeningen ook. Overal waar Bert onder staat, is van mij.

Ik heb gehoord dat de club een keer 10.000 gulden heeft gewonnen, hoe zijn ze aan dat geld gekomen?

Bert: nou volgens mij hebben ze toen geld ingezameld voot een actie maar dat kan ik me niet zo goed herinneren. En het kan ook zo zijn dat het na mijn tijd was, ik weet het niet. Dat kun je beter aan Bas of aan Foort kunnen vragen, die weten echt alles.

En u weet ook niet waarvoor deze inzamelingsactie was?

Bert: Nee, dat zou ik niet weten

Ok, nog een andere vraag; welke sport bent u na basketbal gaan doen?

Bert: Euhm…. Wielrennen, mountainbiken en skiën. Hardlopen doe ik ook wel eens maar daar heb ik eigenlijk een hekel aan.

Gaat u dan ook vaak op skivakantie?

Bert: Jazeker! Daarom gaan we ook naar Frankrijk!

Oh ja natuurlijk, dat snap ik wel. Nou een vraag over de tekeningen, heeft u toevallig nog tekeningen van de kalender?

Bert: Nee! Ik wou dat iemand die bewaard had. Ik had zelf nog een exemplaar en ik weet dat ik die ergens in een boek heb gedaan maar ik kan het boek dus niet meer vinden. Dus ik ben hem kwijt, is wel heel jammer want als er iemand is die de kalender nog heeft zou dat heel leuk zijn. Graag dan jezelf even melden via Squirrels, hahahaha.

Bert moest nog steeds lachen om zijn eigen tekeningen, tegenwoordig zou hij deze niet tekenen. Compleet woke!

Heeft u die tekeningen zelf gemaakt?

Bert: Ja al die tekeningen heb ik allemaal zelf gemaakt. Het was een verjaardagskalender en voor elke maand dus een andere tekening. Vaak hingen die kalenders op de wc en dan kon je goed zien wanneer er iemand jarig was. 

En die kon je kopen in de winkel? 

Bert: Nee, volgens mij hebben we met Squirrels voor het 10-jarig bestaan een vierkamp georganiseerd. Toen is er bij de club ook geld ingezameld voor een goed doel. Je kon dus die verjaardagskalender kopen, voor 5 gulden dacht ik.

Ik vroeg me af, heeft u eigenlijk altijd al getekend? 

Bert: Ja! Ik ben al heel vroeg toen ik 4 of 5 jaar oud begonnen met tekenen. Mijn ouders hebben dat altijd gestimuleerd, maar degene die me echt gestimuleerd heeft om te tekenen, dat was mijn opa. Ik logeerde vaak bij mijn opa, hij was huisschilder en had een aannemersbedrijf. In de winter kon hij niet zo veel schilderen en dan deed hij zelf veel schepen schilderen. En dan zag hij mij tekenen en dan  zei hij je moet dingen natekenen want daar leer je heel veel van. Dan gaf hij me bijvoorbeeld een sigarendoosje en daar stond een panter op en dan zei hij: teken die maar na. En daarna gaf hij me dan weer andere dingen om na te tekenen en dat vond ik dan erg leuk ken zo ging ik steeds meer tekenen.

Ik had 3 oudere broers en wij lazen vroeger thuis altijd de Pep, een wekelijks tijdschrift en dat later de Eppo werd. Dat ken je misschien nog wel. Daar zaten allemaal verschillende strips in en die zat ik altijd na te tekenen. En op een gegeven moment kun je dus zelf poppetjes tekenen. Zo ging ik steeds vaker tekenen. Ik heb vroeger ook op het Melanchton gezeten en daar tekende ik ook voor de schoolkrant. Ik was toen 15 jaar. Ik was dus altijd aan het tekenen. In de les zat ik niet op te letten, ik was alleen maar in mijn schrift of agenda te tekenen.

Op welke tekening bent u dan het meest trots?

Urenlang kon Bert tekenen. Voor een complete Squirrelstribune draaide hij zijn hand niet om.

Bert: Ik vind de tekeningen die ik heb gemaakt voor de Squirrels allemaal erg leuk en vooral deze ene. Die was ik zelf eigenlijk al vergeten maar die heeft Bas aan mij gegeven.

Tekent u nu dan nog veel?

Bert: nee eigenlijk niet. Ik weet niet waarom, maar als ik het zo zie dan moet ik er maar weer aan gaan beginnen want het is eigenlijk wel erg leuk. Ik denk dat ik zo weer een poppetje kan tekenen.

Maar heeft u er eigenlijk ooit iets mee gedaan? Dat u bijvoorbeeld iets verkocht heeft?

Bert: Nee, nee hoor. Het is altijd gewoon een hobby geweest, gewoon omdat ik het leuk vond. Ik heb wel een keer een tekening ingezonden voor het Rotterdams Dagblad toen ik 12 jaar was, dat was een tekenwedstrijd over Sinterklaas. Toen had ik de 1e prijs gewonnen in mijn leeftijdscategorie. Als je dan de krant open deed dan stond mijn tekening op de middenpagina. Die krant heb ik wel bewaard!

Ik denk dat u maar weer moet gaan tekenen, u praat er met zoveel plezier over! Hartelijk dank uw tijd en alle informatie We zijn het einde van het interview gekomen want mijn vragen zijn op. Ik wil u heel erg bedanken. 

Bert: Graag gedaan!